فیلم قیصر - مسعود کیمیایی

نگاهی به فیلم قیصر ساخته مسعود کیمیایی

شاید مهمترین ویژگی فیلم قیصر این باشد که بر خلاف خیلی فیلم های دیگر آن دوران از دل خانه های اشرافی و زندگی های آنچنانی، که بسیاری از مردم عادی با آن بیگانه اند، سرچشمه نگرفته و به قولی از دل اجتماع برخاسته است و این مهم باعث می شود تا بیننده با آن ارتباط برقرار کرده و همگام با آن پیش رود.

آنچه در این مطلب خواهید خواند:

فیلم قیصر - مسعود کیمیایی

مشخصات فیلم قیصر

  • نام فیلم: قیصر
  • سال ساخت: 1969 میلادی – 1348 شمسی
  • نویسنده و کارگردان: مسعود کیمیایی
  • ستارگان: بهروز وثوقی (قیصر)، ناصر ملک مطیعی (فرمان)، جمشید مشایخی (خان دایی)، ایران دفتری (مادر)، پوری بنایی (اعظم)

خلاصه داستان فیلم قیصر

فاطی توسط یکی از برادران آب مَنگُل هتک حرمت می شود و پس از نوشتن نامه ای به مادر (ایران دفتری) و دایی اش (جمشید مشایخی)، خودکشی می کند. فرمان (ناصر ملک مطیعی)، برادر بزرگ فاطی، پس از آگاه شدن از موضوع، به دکان برادران آب مَنگُل می رود اما توسط دو برادر منصور، رحیم (غلامرضا سرکوب) و کریم (حسن شاهین)، غافل گیر و کشته می شود. قیصر (بهروز وثوقی)، برادر کوچکِ فرمان، از سفر جنوب بازمی گردد و پس از آگاه شدن از قضیه، به قصد انتقام به سراغ برادران آب مَنگُل می رود …

نقد فیلم قیصر

فیلم قیصر به بیان دغدغه های مردم عادی پایین شهر می پردازد و با ظرافت تمام به کمک فیلمنامه منسجم خود تصویر گویایی از زندگی این مردم خلق می کند.

داستان فیلم به ماجرای خانواده ای می پردازد که زمانی بزن بهادر و زبانزد محل بوده اند و حال در تلاش آن هستند تا با پایبندی به ارزش ها و عرف های جامعه زندگی شرافتمندانه و آبرومندی را در پیش گیرند اما با ناملایمتی ها و نامردی های زمانه روبرو شده و مسیر زندگیشان کاملا تغییر می کند.

در فیلم قیصر به خوبی می توان دغدغه های اصلی روزگار خود مثلا تلاش برای کسب روزی حلال، حفظ آبرو، ستایش جوانمردی و پهلوانی، ناموس پرستی و عشق به خانواده را مشاهده نمود.

اما گفتیم ناموس پرستی و عشق به خانواده که موضوع اصلی فیلم قیصر می باشد. جایی که فرمان برای گرفتن انتقام ظلمی که به ناموسش شده کمر همت می بندد و جریان اصلی فیلم را رقم می زند. اما فرمان و قیصر از دو راه متفاوت جهت انتقام عمل می کنند. فرمان به سفارش خان دایی با پایبندی به آیین جوانمردی و پهلوانی با دست خالی پیش می رود اما خنجر از پشت می خورد و ناکام می ماند. در مقابل قیصر قهرمان اصلی فیلم با بازی درخشان بهروز وثوقی از شیوه ای دیگر وارد شده و به روش کوچه و بازار و لات بازی های مرسوم زمانه وارد عمل می شود و در نهایت به نتیجه می رسد. در طول فیلم می توان مخالفت هایی که با روش او می شود را در مخالفت های خان دایی مشاهده نمود.

از ویژگی های بارز فیلم فیلم می توان به پیوستگی داستان، موزیک متن مناسب که گاه به تقلید از آیین پهلوانی و اعتقادات جامعه همراه بوده و از ضرب آهنگ های زورخانه ای استفاده می کند و اشاره به اعتقادات مذهبی و عرف های جامعه و شیوه زندگی مردم کوچه و بازار، اشاره کرد. همچنین فیلم قیصر اشاره ای کوتاه به نارضایتی و عدم اعتماد به سیستم قضایی حاکم دارد.

شاید مهمترین ویژگی فیلم قیصر این باشد که بر خلاف خیلی فیلم های دیگر آن دوران از دل خانه های اشرافی و زندگی های آنچنانی، که بسیاری از مردم عادی با آن بیگانه اند، سرچشمه نگرفته و به قولی از دل اجتماع برخاسته است و این مهم باعث می شود تا بیننده با آن ارتباط برقرار کرده و همگام با آن پیش رود.

همچنین از نکات دیگر فیلم قیصر می توان به تقابل میان اندیشه نو و کهنه در جریان صحبت های بین قیصر و خان دایی اشاره نمود که دو سکانس برتر فیلم را رقم می زند: یکی بعد از قتل کریم آب منگل که قیصر از نامردی روزگار می گوید و یکی بعد از قتل رحیم آب منگل که قیصر از تقدیر شوم خود حرف می زند.

و اما در مجموع فیلم قیصر یک فیلم برخاسته از دل اجتماع و برای اجتماع است و لحظات خوبی را برایتان به ارمغان می آورد.

گالری تصاویر فیلم قیصر

دیدگاهتان را بنویسید

نشانی ایمیل شما منتشر نخواهد شد. بخش‌های موردنیاز علامت‌گذاری شده‌اند *